ב YPF Capital אנחנו מייצרים גישה למנהלי ההשקעות הגדולים והמובילים בעולם עבור משקיעים פרטיים אך בנוסף, אנו משתדלים להביא עבורכם גם את התוכן והידע המקצועי שאותם מנהלים משתפים.
בסרטון למעלה, תוכלו לצפות בהרצאה אותה מסר הווארד מארקס לעובדי גוגל. הווארד מארקס, הינו המייסד המיתולוגי של פירמת Oaktree, אשר הוקמה בשנת 1995 וכיום מנהלת כ – 165 מיליארד דולר בהשקעות אלטרנטיביות. הווארד נחשב לאחד המשקיעים הגדולים בעולם וספריו בנושא השקעות הפכו לרבי מכר פופולאריים.
וורן באפט אמר בעבר כי בכל פעם שהוא רואה מאמר חדש של הווארד מרקס בתיבת המייל שלו, הדבר הראשון שהוא עושה זה לפתוח את אותו המייל מכיוון שתמיד הוא לומד מהמאמרים של הווארד מרקס דברים חדשים…
גם אנחנו ב YPF Capital מתחברים מאוד לתוכן המקצועי של הווארד מארקס ובמסגרת קרן YPF Opportunity Fund השקענו באחת מהקרנות של Oaktree לצד קרנות נוספות מבית BlackRock, Blackstone ו Apollo.
עבור מי שיכול לצפות בהרצאה המלאה, אנו מאמינים כי יש בה ערך רב לכל אדם אשר מנהל תיק נכסים אישי, אך גם עבור מי שלא יספיק לצפות בהרצאה כולה, סיכמנו את עיקרי הדברים בתמצית שלפניכם. מקווים שתמצאו בסיכום שימוש ותועלת-
הווארד קרא להרצאה בשם "מקורות והשראות", מכיוון שבמהלכה הוא מונה את המקורות עליהם התבסס לבניית מתודולוגית ההשקעה של Oaktree כשנוסדה:
- העתיד מורכב ממגוון נרחב של תרחישים אפשריים אשר את התממשותם לא ניתן לחזות. ההוכחה הפשוטה ביותר לכך היא שכלפי העתיד תמיד יותר דברים יכולים לקרות, מאשר אלו שיקרו בפועל.
- תחזיות כלכליות הן חסרות ערך- הווארד ידוע בכך שהוא אינו מאמין שתחזיות מאקרו מסייעות בהשגת תשואה עודפת. הוא מנמק את דבריו ומסביר כי ישנם שני סוגים של תחזיות כלכליות- הראשונה היא תחזית מקובלת אשר רוב השוק מאמין כי זהו התרחיש הסביר ביותר שיתרחש. השנייה היא תחזית שאינה מקובלת אשר רוב השוק מאמין כי היא לא תתרחש.
נניח שהתחזית המקובלת היא שבשנה הקרובה הצמיחה בארה"ב תעמוד על 2%. הצמיחה הכלכלית הזו באה לידי ביטוי כבר היום במחירי ניירות הערך ולכן תחזית שכזו אינה מביאה ערך למשקיעים ואינה מאפשרת להם יצירת רווחים עודפים.
כעת נניח שהתחזית המקובלת היא צמיחה של 2% בכלכלת ארה"ב וישנו אנליסט אחד אשר מאמין כי הצמיחה הכלכלית תהיה 6% או מינוס 4%. תחזית שכזו יכולה להיות יעילה מאוד עבור מי שמחזיק בה ומשקיע על פיה בתנאי אחד- שהיא תתממש. כתחזית לא מקובלת, הסיכון שהיא לא תתממש הוא גדול. גם אנליסט שיחזה תרחיש שכזה פעם או פעמיים, כנראה לא יוכל לחזות תוצאות יוצאות דופן באופן עקבי.
- במשחק שאין לנו שליטה עליו, עדיף לתת דגש על הימנעות מהפסד מאשר על רדיפה אחר ניצחון.
את האמרה הזו הווארד מסביר במשל של משחק טניס. ישנם שני סוגים של שחקני טניס- שחקנים מקצועיים ושחקנים חובבנים. שחקנים מקצועיים משתמשים באסטרטגיה אגרסיבית יותר על מנת לנחול ניצחונות בתחרויות וחובטים כדורים מדויקים, מהירים ומטעים על מנת שהיריב שלהם לא יוכל להחזיר את הכדור לצד השני של המגרש.
שחקנים חובבנים לעומת זאת, נוקטים בגישה שונה ומתמקדים בהחזרה נכונה של כל כדור שהיריב שלהם שולח לכיוונם. מטרתם העיקרית היא לדאוג שכל כדור שנשלח אליהם, יעבור מעל הרשת חזרה לצד של היריב. תקוותם היא שהיריב יכשל להחזיר את הכדור אליהם לפחות פעם אחת יותר ממה שהם יכשלו.
תחום ההשקעות הוא משחק שאין לנו שליטה עליו. כפי שציינו למעלה, ישנם גורמים ומשתנים רבים שלא ניתנים לחיזוי ושאין לנו יכולת השפעה עליהם. במשל הטניס, משקיעים מתוחכמים וגדולים ככל שיהיו לא יכולים להיות שחקני טניס מקצועיים מכיוון שבעולם ההשקעות אי אפשר להגיש כדורים מדויקים וחזקים כל כך כל הזמן באופן עקבי. כל משקיע ומשקיע הוא "שחקן טניס חובבן" שתפקידו הוא לדאוג שהכדור יעבור לצד השני של המגרש בבטחה ולא יתקע ברשת.
אם מנהל השקעות ידאג לייצר ביצועים ממוצעים אבל ישמור על ערך התיק גם בתקופות משבר, כנראה שהוא יהיה מנהל מוצלח לאורך זמן והאסטרטגיה הדפנסיבית שלו תעמוד לטובתו בתקופות אלו לעומת מנהלים אחרים שלא יחזיקו מעמד כאשר יצטרכו לעמוד במבחן.
משל נוסף שהווארד משתמש בו הוא האיש שהיה גובהו 1.80 מטר וטבע בנהר שהיה עומקו 1.70 מטר- בממוצע. ישנם תחומים שבהם טעות אחת משמעותה כישלון וחייב לשמור על שרידות תמידית. מכיוון שהשקעות וניהול הון הוא אחד מהם, חשוב לשחק משחק דפנסיבי רוב הזמן ולהתמקד על הימנעות מטעויות יותר מאשר רדיפה אחר הצלחות.
האסטרטגיה של Oaktree באה לידי ביטוי בסלוגן של החברה: "If we avoid losers, the winners will take care of themselves".
נציין נקודה נוספת אשר הווארד מארקס עמד עליה במהלך ההרצאה שלו- איך מרוויחים כסף בעולם ההשקעות?
רוב האנשים סבורים שההצלחה תלויה ברכישה של נכסים טובים- מניות, נכסי נדל"ן, תיק אשראי איכותי וכו'. האמת היא שעל מנת להרוויח בעולם ההשקעות צריך לרכוש את הנכסים במחירים הנכונים. כלומר ההצלחה תלויה הרבה יותר ביחס שבין המחיר לטיב הנכס מאשר באיכות הנכס בלבד. רכישת מניות של חברה איכותית מאוד במחיר מנופח תקשה על יצירת רווח במכירה ועלולה לגרום להפסד בעוד רכישת מניות של חברה קטנה יותר אך במחיר אטרקטיבי יכולה לייצר רווח משמעותי.
הווארד מציין כי כאשר בתחילת דרכו עבר במחלקת ההשקעות של Citi Bank. בשנת 1968 הבנק המליץ על רשימה של חברות גדולות ויציבות כל כך שלרוב איכותן, מחיר המניה שלהן לא היה רלוונטי כל כך לטענת הבנק. בעוד שמכפיל הרווח הממוצע של חברות נסחרות באותה העת עמד על 16, המכפילים של חברות אלו עמדו על 80-90.
משקיעים אשר רכשו את מניותיהן של חברות אלו בשנת 1968 והחזיקו בהן עד 1973 הפסידו כ 90% מההשקעה שלהם. טעותם לא הייתה בטיב הנכסים אלא במחיר ששולם עבורם…
נסיים בשאלה אשר נשאלה על ידי הקהל:
האסטרטגיה של Oaktree בנויה על הימנעות מהפסד ומשחק דפנסיבי אשר משתלם לאורך זמן. האם ישנו מקום לאסטרטגיה אגרסיבית של יצירת נצחונות?
לשאלה זו ענה הווארד כי בהחלט ישנם זמנים שבהם יש להביא ביטוי גם אסטרטגיה אגרסיבית יותר והזמן הנכון לכך הוא בזמני משבר. כאשר יתר השוק נמצא במגננה ומאמץ אסטרטגיה דפנסיבית- זהו בדיוק הזמן לנקוט בגישה הפוכה ולרכוש נכסים טובים במחירים אטרקטיביים.
מתודולוגיה זו מבוססת על מתודולוגית השקעות הערך- כלומר רכישה של נכסים (ני"ע למיניהם, נדל"ן וכו') במחיר נמוך ממחירם האמיתי. האתגר במודל זה הוא שצריך למצוא את המוכר שיהיה מוכן למכור את הנכס במחיר נמוך מהשווי האמיתי שלו… יחד עם זאת, בזמני משבר, החשש בקרב בעלי נכסים אלו גובר והיכולת לרכוש במחיר אטרקטיבי מצויה יותר. במילים אחרות, בזמני משבר היחס שבין טיב הנכס למחיר שמשלמים עבורו נמצא לטובת המשקיע.
YPF Opportunity Fund הוקמה על ידינו במטרה לייצר למשקיעים יכולת לנצל את ההזדמנות הנוכחית בשווקים הפרטיים. גם היום, חוסר הוודאות שולט בשווקים, היחס שבין המחירים לנכסים אטרקטיבי במיוחד והשוק הוא שוק של קונים, לא של מוכרים.
הקרן מאפשרת למשקיעים גישה ל- 5 קרנות אשר מנוהלות על ידי BlackRock, Blackstone, Apollo ו- Oaktree, מנהלי הנכסים הגדולים, המובילים והמנוסים בעולם. ההשקעה בגופים אלו שמורה לרוב לגופים מוסדיים שכן סכום ההשקעה המינימאלי עומד על כ 10 מיליון דולר. באמצעות YPF Opportunity Fund ניתן לקבל גישה לכל הקרנות הנ"ל בסכום השקעה מינימאלי של 250 אלף דולר.
נשמח לתאם פגישה ולספק מידע נוסף.
בברכה,
לידן אהרונוב
סמנכ"ל ומייסד שותף
YPF Capital