כולנו ראינו את הכותרת המפחידות ונבואות הזעם שהציפו את מדורי הכלכלה בימים האחרונים.
"הכלכלה עומדת בפני מפגש אסונות" (ביזפורטל),
" המחסור העולמי שמסכן מיליוני אנשים" (The Marker),
"בנק ישראל בטראומה" (The Marker),
"הריבית במשק מזנקת" (The Marker),
"חמישה חודשים של סבל בוול סטריט"(כלכליסט).
אין ספק שהייתה ציפייה לנפילה הנוכחית, אך האם אכן מדובר באסון? ובמידה שכן, מה נוכל לעשות על מנת להגן על תיק ההשקעות שלנו ולהתכונן לבאות?
ראשית, צריך לומר את האמת, המשק והכלכלה העולמית חוו מספר מהלומות בשנתיים האחרונות. תחילה היה זה וירוס הקורונה שהשתולל ברחבי העולם.
לאחר מכן, כאשר חשבנו שנפטרנו מהקורונה, הגיעו האינפלציה אשר מרקיעה שחקים ובתגובה, הידוק המדיניות המוניטרית והעלאות הריבית של הבנקים המרכזיים, במטרה לנסות ולרסן את האינפלציה. בנוסף, משבר שרשראות האספקה והמלחמה בין רוסיה ואוקראינה על שלל תוצאותיהם מוסיפות למורכבות ולסביבה הכלכלית העוינת.
לכן ריכזנו עבורכם מספר נקודות חשובות שבהחלט כדאי לקחת בחשבון עבור תקופות כגון אלו:
1. החיפזון גורם לאסון-
פעמים רבות שווקים בעלי תנודתיות יוצרים דחף אצל משקיעים רבים לפדות את האחזקה שלהם ולהנזיל את ההשקעות שלהם. מדובר בטעות נפוצה, אך כזו שעלולה לפגוע באופן משמעותי בתיק.
בשוק תנודתי אמנם נדרשת מידת סובלנות מסוימת, אך יתכן והשוק עדיין יכול לייצר, לאורך התקופה התנודתית, תשואה חיובית.
בנוסף, בדר"כ לאחר תקופה של דשדוש וירידות בשווקים, תגיע תקופה של צמיחה. הניסיון לתזמן את התקופות השונות באמצעות כניסה ויציאה לשוק עלולה להוביל לתוצאה הפוכה. משקיע אשר מושך את השקעתו לאחר תקופה של ירידות ולאחר מכן מהסס וממתין עד שהשוק יתייצב עלול למכור את ההשקעה שלו לאחר שספג את הירידות של השוק (למכור בזול) ולחזור לשוק רק לאחר התיקון (לקנות ביוקר).
לעומת זאת, משקיעים אשר ישמרו על איפוק יוכלו להנות מהצמיחה והתיקון של השוק כלפי מעלה אשר בדרך כלל מגיעים בתקופה העוקבת לתקופת הנסיגה.
חשוב לזכור כי בתקופה בה קיימת אינפלציה ממשית ואף חריגה, "ישיבה על הגדר" והחזקה של רכיב מזומן גבוהה, פירושה שחיקה של כספים ושל ערכו של התיק.
נצטט כאן שני משפטים שאמר מייקל סטרוביק, מנהל השקעות ראשי ב Credit Swiss:
“As unnerving as the sharp ups and downs may be, investors should not sell into the market lows in a panic. Leaving financial markets now and holding cash would mean a loss of purchasing power given high inflation. Rather, investors should stay invested.
As long as recession risks remain in check, financial markets offer positive return potential.”
(עד כמה שהעליות והירידות החדות עשויות לייצר חוסר נוחות, משקיעים לא צריכים לממש את אחזקותיהם בשוק היורד בבהלה. עזיבת השווקים הפיננסיים כעת והחזקת מזומנים פירושה אובדן כוח הקנייה בהינתן האינפלציה הגבוהה. במקום זאת, המשקיעים צריכים להישאר מושקעים. כל עוד סיכוני המיתון נשארים על כנם, השווקים הפיננסיים מציעים פוטנציאל תשואה חיובי".)
2. פיזור, פיזור, פיזור:
הפיזור הוא כלי חשוב בארגז הכלים של המשקיעים בכל המצבים השונים אשר עלולים להתרחש בשווקים, אשר הפיזור נועד קודם כל עבור מצבי שוק כגון זה הנוכחי.
כאשר רכיב חוסר הוודאות הוא גבוהה, הפיזור הוא כלי הכרחי לשמירה על הדפנסיביות של התיק והגדלת היציבות שבו.
הפיזור בתיק צריך לבוא לידי ביטוי הן ברמת נכסי הבסיס בהם משקיעים, הן בשילוב של מספר שווקים (סחירים, לא סחירים, בארץ ובחו"ל), בגיוון התיק באמצעות סקטורים שונים ולעיתים אף בפיזור מטבעי בתיק.
3. השקעות אלטרנטיביות:
השקעות אלטרנטיביות איכותיות יכולות להוות פתרון מצוין עבור משקיעים בתקופות כגון אלה מכיוון שהם מציעות מקור נוסף עבור תשואה פוטנציאלית משמעותית ופעמים שהקורלציה שבין מוצרי השקעה אלטרנטיביים לבין התנודתיות של שוק ההון נמוכה מאוד. כמו כן, קיימים פתרונות השקעה אלטרנטיביים בתחום החוב, המאופיינים בדפנסיביות גבוהה, אשר יכולה בהחלט לתרום לשמירה על ערך תיק ההשקעות.
השקעות אלטרנטיביות יכולות להציע גם מגוון אפשרויות עבור ניצול של הזדמנויות ייחודיות אשר נוצרות דווקא בתקופות כגון אלו. על כך נרחיב בהמשך.
בנוסף, כפי שציינו, אחד מגורמי הסיכון הסוררים בכלכלה העולמית הוא האינפלציה הגואה. מוצרי השקעה אלטרנטיביים יכולים להציע השקעה בהלוואות עם ריבית משתנה אשר מייצרת הגנה טבעית עבור משקיעים מפני אינפלציה. כמו כן, השקעה בחוב אשר מגובה בבטחונות של נכסים מוחשיים כגון נדל"ן, מהווים שכבת הגנה נוספת מפני סביבה של אינפלציה חריגה.
4. ניצול הזדמנויות:
משברים פיננסים ותקופות של חוסר וודאות יוצרים צרכים מיוחדים אצל שחקנים רבים במגרש הפיננסי. הגופים המובילים בתחום ההשקעות יודעים לרתום את הגישה שלהם להון, יכולת הניתוח והביצוע שלהם, הניסיון הרב והתשתית שלהם לטובת ניצול של הצרכים המורכבים אשר נוצרים בעיתות של תנודתיות על מנת למנף את הביצועים שלהם ואת רווחי המשקיעים שלהם.
כמו כן, הירידה הכללית במחירי השוק (הן השוק הסחיר והן האלטרנטיבי) בתקופות אלו יכולה ליצור הזדמנויות השקעה בחברות ונכסים מסויימים אשר מחירם הנוכחי אינו משקף את השווי האמיתי שלהם.
יחד עם זאת, גם כעת, ישנם פעולות רבות אשר ניתן לבצע בתיק על מנת לשמר אותו ואולי אפילו לנצל את המצב הקיים לטובת השגת תשואות אטרקטיביות.