ה Business Cycle הוא מעגל שמראה את תנודתיות בצמיחה של המשק לאורך השנים, כאשר נהוג לחלק את תהליך ה cycle לארבעה שלבים עיקריים. ההכרה של השלבים השונים והמאפיינים שלהם היא קריטית, על מנת להשמר מביצוע מהלכים אשר מסכנים אותו. הבנה טובה של ה Business Cycle יכולה גם לסייע בניצול הזדמנויות, הגדלת ההון והשגת יעדי החיים שלנו באמצעות ניהול הון נכון.
שלב 1 – צמיחה:
השלב הראשון בתהליך בדר"כ מתחיל מהתאוששות של השוק ממשבר פיננסי כלכלי והמשק מתחיל להשתקם. כל האינדיקטורים הכלכליים כגון, אחוז האבטלה, רווחים, היצע וכד' מדווחים על התקדמות חיובית. המשק צומח בקצב יפה, הריבית נמוכה, המכירות עולות ואיתם גם נתון התל"ג (התוצר הלאומי הגולמי).
בשלב הצמיחה של המשק, משקיעים מתוחכמים לרוב מגדילים את החשיפה להשקעות הון וסוגרים פוזיציות דפנסיביות יותר שהחזיקו בהן במהלך המשבר שקדם לצמיחה, כגון השקעות חוב, גידור ו"שורטים" מסוימיים שהחזיקו בתיק. נתון מעניין שהציגה ענקית ההשקעות העולמית "פידלטי", מראה כי משנת 1962, הביצועים הטובים ביותר בשוק המניות קרו בשלב הצמיחה, וביצועי שוק ההון עמדו על כ 20% יותר בממוצע לשנה, בהשוואה לשנים בהן השוק היה באחד מיתר השלבים שב Cycle. השקעות הון, הן בשוק ההון והן בנדל"ן וב Private Equity (השקעה לרוב בחברות פרטיות) צפויות ליהנות מהצמיחה החיובית הקיימת במשק בשלב זה.
שלב 2 – שלב הביניים:
שלב זה הוא לרוב השלב הארוך ביותר ומאופיין באקטיביות רבה בשוק. המומנטום מהשלב הראשון נמשך לשלב זה, והמדדים הכלכלים משגשגים. אחוז האבטלה נמוך, הריווחיות גבוהה והמחירים בשוק ההון עולים בהדרגה. הצמיחה כרגע מזנקת, ולכן עלינו להנות ממנה עד כמה שניתן. משקיעים נוהגים בשלב זה להגדיל את החשיפה למניות ולהשקעות אקוויטי על מנת להנות מהמומנטום החיובי הכללי, ואף לחפש הזדמנויות השקעה מעניינות.
שלב 3 – Peak:
הכלכלה מגיעה לשיאה הנוכחי, הצמיחה מגיעה לקיצה והאינדיקטורים הכלכליים מציגים האטה משמעותית. לעומת זאת, כפי שנוכחנו לראות בשנים האחרונות, שוק ההון הסחיר אינו מתואם בצורה מוחלטת לנתוני הצמיחה והכלכלה. אחד הסיכונים העיקריים אשר קיימים בשלב זה הוא האשליה שנוצרת אצל חלק גדול מקהל המשקיעים.
פעמים רבות, על אף האיתותים הרבים על האטה כלכלית ותמחור יקר של מניות, שוק המניות ממשיך לעלות. העליה המתמשכת בשוק ההון גורמת לאנשים רבים לרצות להצטרף ל"חגיגה" המתמשכת ולהשקיע מבלי להבין את הסיכונים הגלומים בהשקעה ומבלי להכיר בעובדה כי מחירי המניות הנוכחיים יקרים.
משקיעים אלו, לצערנו, לא יהנו מרוב הצמיחה ושנות העליה של השוק ובדר"כ, חוסר המקצועיות והפחד הטבעי יגרמו להם להיות גם המשקיעים הראשונים שיצאו מהשוק כשהוא יתחיל לפול. בכך, הם עלולים להקלע למצב שבו הם קנו מניות במחיר יקר מאוד במעגל העסקי הנוכחי ומכרו אותם בזול, לאחר קריסת השוק.
משקיעים מתוחכמים וותיקים יותר, דוגמת גופים מוסדיים, ישתדלו בשלב הזה להקטין את החשיפה שלהם לשוק המניות. מוצרי השקעה אלטרנטיביים, בדגש על מוצרי חוב, יכולים להיות כלי מצוין לשמירה על תיק ההשקעות בשלב זה. הדגש צריך להינתן על השקעות בתחומים בעלי ביקוש קשיח שצפוי להמשיך בכל מצב- דוגמת מזון, תרופות, נדל"ן למגורים, אנרגיה ומוצרים חיוניים נוספים.
בנוסף, חשוב מאוד בשלב זה, לשמור על רמת פיזור גבוהה בתיק על מנת לחזק את רמת הדפניסיות שלו. כמו כן, קרנות גידור, יכולות בהחלט לתרום לתיק בחלק זה של המעגל העסקי, מכיוון שיש ביכולתם לייצר רווחים גם ובעיקר בזמנים בהם השוק יורד, באמצעות עסקאות short וכלים פיננסים מתוחכמים.
שלב 4 – נסיגה:
שלב הנסיגה או המיתון הוא השלב הרביעי והאחרון במעגל העסקים. לרוב, הנסיגה ממתינה "מעבר לפינה" לקראת סוף השלב השלישי כאשר כל טריגר כזה או אחר עלול לגרום לה. בשלב זה הכלכלה נוסגת לאחור ורווחי החברות במשק קטנים, מה שמביא בין היתר לצריכה מוקטנת ונזילות פחותה בשוק. בנוסף לסערה המתחוללת במשק, קרנות הנאמנות וגופים רבים נוספים מוכרחים להנזיל חלק גדול מהנכסים שלהם ובכך תורמים לתשואות השליליות אשר יאפנו את שוק ההון בשלב זה. כמובן שבשלב זה קשה מאוד לייצר רווחים, אך משקיעים אשר הכינו את תיק ההשקעות שלהם בצורה טובה, אמורים להיות מספיק מוכנים כדי לצלוח אותו.
גם בשלב הזה יבוא לידי ביטוי ההבדל המהותי שבין משקיעים מתוחכמים או כאלה שמקבלים יעוץ מקצועי בנוגע לתיק ההשקעות שלהם לבין משקיעים שפועלים באופן עצמאי ומונעים על ידי אינטואציה. משקיעים רבים שאינם מנוסים, נלחצים בשלב זה מהירידות החדות שרושם תיק ההשקעות שלהם ומהמצב הכללי במשק ולכן מעדיפים למשוך את כספי ההשקעה שלהם וכביכול לשמור על עצמם מפני ירידות נוספות.
כפי שציינו למעלה, משקיעים אלו לרוב קנו את ההשקעות שלהם במצב שבו השוק כולו היה מתומחר יקר ומכרו אותו לאחר שהוא הוזל. בכך הם בעצם חתמו על הפסד הון וודאי שלא יהיה ניתן להחזירו. משקיעים מתוחכמים יותר, ידעו לנתק את תחושת הפחד וחוסר הוודאות וישמרו על ההשקעה שלהם כפי שהיא, על מנת שיוכלו להנות מהצמיחה המחודשת אשר תכל בשלב הראשון של מעגל העסקים שיתחיל עם סיום הנסיגה הכלכלית.
אז באיזה שלב אנחנו נמצאים כרגע? שאלה מצויינת. לרוב, קשה לזהות ולהגדיר בדיוק את השלב הנוכחי במעגל. יחד עם זאת, מחירי המניות הגיעו לפיק משמעותי במהלך 2021, האינפלציה זינקה והצמיחה מראה סימנים של האטה. הפד האמריקאי, התחיל בהעלאת הריבית ובנק ישראל לא רחוק מאחוריו. לא ניתן לומר בוודאות כמה זמן שלב זה ימשך ומה יגרום לו להסתיים אך מה שכן ניתן לעשות הוא לבצע הכנה נכונה של תיק ההשקעות על מנת להיות מוכנים לשלב הבא.